SIKÇA SORULAN SORULAR

LED ("Light Emitting Diode", Işık Yayan Diyot), yarı-iletken, diyot temelli, ışık yayan bir elektronik devre elemanıdır. 1920'lerde Rusya'da icat edildi Oleg Vladimirovich Losev adlı bir radyo teknisyeni radyo alıcılarında kullanılan diyotların ışık yaydığını fark etti ve 1927 yılında bir Rus gazetesinde LED hakkında buluşlarını yayımladı ve de 1962 yılında Amerika'da pratik olarak uygulanabilen elektronik bir bileşen haline getirildi ve 1960 ların ikinci yarısında endüstriyel olarak kullanıldı.   Başlangıçta yalnızca zayıf kuvvetli kırmızı ışık verebiliyorlardı ama çağdaş ledler görünür ışık, morötesi, kızılötesi gibi çeşitli dalga boylarında, yüksek parlaklıkta ışık verebiliyor. Düşük enerji tüketimi, uzun ömrü, sağlamlığı, küçük boyutu ve hızlı açılıp kapanabilmesi gibi geleneksel ışık kaynaklarına göre bir dizi avantajı vardır. Ancak, biraz daha pahalıdır.   LED, çeşitli alanlarda uygulanabilmektedir.
Ledler özellikle aydınlatma, sinyalizasyon ve mimari aydınlatma alanlarında enerji sarfiyatlarındaki düşüklüğün getirdiği avantaj ile hızlı bir şekilde kullanım alanı bulmuştur. Ayrıca ömürleri oldukça uzun olan bu diyotlar diğer ampuller gibi flaman taşımadıklarından dolayı hemen her koşulda sorunsuz kullanılabilirler. Ledler günümüzde otomotivden tarıma, tıptan mimariye bir çok alanda yaygın ve yoğun olarak kullanılmaktadır.
Ledler ile kapalı ortamlarda, seralarda ve açık alanlarda bitkiler için aydınlatma yapılabilir. Üstelik bitkilerin farklı büyüme evrelerinde farklı spektrum depğerleri ile veya ürüne özel olarak spesifik değerler ile aydınlatma yapmak mümkündür. Günümüzde tamamen kapalı ortamlarda optimal koşullandırılmış olarak bitkisel üretim yapan işletmeler hızla yaygınlaşırken bu alandaki araştırmalar da hızla ilerlemektedir. Ayrıca sera ve aşık alanda yetiştirilen bitkilerin de aydınlatmanın yeterli olmadığı hallerde takviye edilmesi gerekebilmektedir.
Bitkiler ışığın bazı dalga boylarını absorbe eder bazılarını ise yansıtır. Yansıttığı dalga boyları yeşil yapraklı bitkilerde yeşil renge ait dalga boyları diğer yapraklı renklerde ise görünen renge ait dalga boylarıdır. Klorofil sentezi ve enerji için absorbe ettikleri dalga boylarından bazıları şu şekildedir:
  • Klorofil A: 430, 662nm
  • Klorofil B: 453, 642nm
  • Alfa Karoten: 442, 444, 478nm
  • Beta Karoten: 425, 480nm